Conferentie ALM – maandag 8 juli

Door Dimitri Verzijl

De ALM in Zweden is van start gegaan. Het thema dit jaar is “Wis- en rekenkunde in het digitale tijdperk”.
Nederland is goed vertegenwoordigd. Onder dit gezelschap bevinden zich ook de drie winnaars van het beste rekenidee MBO 2019.

De eerste workshop waar ik naar toe ben gegaan ging over een wetenschappelijk onderzoek over de invloed en samenhang van intrinsieke- en sociale motivatie.
De conclusie van dit onderzoek was dat studenten niet intrinsiek gemotiveerd zijn voor rekenen. Een van de aanbevelingen was dat de docent veel meer gebruik moet maken van de “passie” van de student. De docent moet zich verantwoordelijk voelen voor de verbinding.

De tweede workshop ging over het rekenkundig gevoel en inzicht van zorgstudenten. Door de digitalisering heeft de zorgstudent minder gevoel voor bijvoorbeeld eenheden, verhoudingen. De wetenschappers hebben een app ontwikkeld, waardoor de student doelgericht zijn/haar basiskennis vergroot.

De derde workshop was voor de winnaars van het beste rekenidee MBO 2019. De winnaars, Anne-Marleen Tigelaar, Martijn van der Linde en Fedor Kerkhof.
Ieder kreeg 20 minuten om hun rekenidee aan alle aanwezige rekenexperts te presenteren. Martijn presenteerde zijn rekenlab. Hij motiveert studenten door middel van gamification en competitie om leerlingen zo snel mogelijk opdrachten op te laten lossen. Anne-Marleen maakt optimaal gebruik van digitale middelen. De studenten werken bij rekenen aan hetzelfde thema als de overige vakken, waardoor de rekenles beroepsgericht wordt. Het unieke aan de manier van werken van Anne-Marleen is dat zij haar opdrachten in een studentvriendelijke digitale leeromgeving verwerkt. Fedor bracht op een zeer luchtige wijze de brug van wiskunde naar rekenen teweeg. Zijn prijswinnende idee is het maken van een rad van fortuin. Studenten gaan zelfstandig aan de gang en Fedor staat hen als coach bij. Het ontdekken van SIN en GON in de bouwkunde wordt weer leuk.

De afsluitende keynote ging over een wetenschappelijk onderzoek naar het nut van de inzet van digitale rekenmiddelen. De conclusie van dit onderzoek is dat op macroniveau het nut nog niet significant is te zien, maar dat op micro niveau het wel degelijk nut kan hebben om digitale middelen in te zetten om studenten te ondersteunen.

Het is mooi om tijdens deze conferentie te zien dat onze visie op goed rekenonderwijs gewoon heel erg goed is. De rekendocent moet blijven strijden voor rekenuren. De docent blijft het verschil maken.