Optimaal gebruik van ontwikkelpunten in bettermarks

Haal nog meer uit de ontwikkelpunten en leer ze effectief inzetten in de les. Wist u bijvoorbeeld dat een ontwikkelpunt kan ontstaan wanneer de leerling bepaalde voorkennis niet goed genoeg beheerst?

Hoe krijgen uw leerlingen een ontwikkelpunt?
Elke opgave binnen de methode heeft één of meerdere leerdoelen. Al deze leerdoelen en opgaven zijn met elkaar verbonden. Hierdoor kan er adequaat worden ingespeeld op hiaten in de kennis van leerlingen. Wanneer uw leerlingen bijvoorbeeld structurele fouten maken in verschillende opgavenseries kunnen ontwikkelpunten worden toegekend. Tijdens het maken van opgavenseries in een hoofdstuk moet een leerling meerdere keren een soortgelijke fout maken om een ontwikkelpunt te krijgen. Op deze manier worden alleen ontwikkelpunten klaargezet waar leerlingen werkelijk een hiaat in voorkennis laten zien.

Tijdens het maken van voorkennistoetsen en diagnostische toetsen krijgen uw leerlingen bij iédere fout een ontwikkelpunt, waardoor bettermarks direct extra opgavenseries voor de leerling klaarzet. Zo kan de leerling gericht oefenen met opgaven die hij of zij nog niet voldoende beheerst voor de toets.

Hoe werken uw leerlingen ontwikkelpunten weg?
De leerling kan een ontwikkelpunt wegwerken door voldoende te scoren op opgavenseries die zijn toegewezen op basis van de ontwikkelpunten. Bettermarks hanteert een percentage van 60% om een toegewezen ontwikkelpunt weg te werken.

Waar ziet u de ontwikkelpunten van uw leerlingen?
U kunt de ontwikkelpunten van leerlingen terugvinden via rapporten  open ontwikkelpunten. Hier ziet u aan de linkerzijde per groep of per leerling welke ontwikkelpunten er zijn en zo ook welke voorkennis nog niet volledig beheerst wordt.

Suggesties voor het inzetten van ontwikkelpunten in de les

  • Spreek met uw leerlingen af dat hun ontwikkelpunten onderdeel worden van het huiswerk. Op een vast moment in de week kunt u kijken of uw leerlingen dit ook daadwerkelijk hebben gedaan. Hiermee voorkomt u dat leerlingen de opgaven doorklikken. Dit leidt namelijk tot onterechte ontwikkelpunten.
  • Rooster voor ieder hoofdstuk een vast uurtje in waarin leerlingen de mogelijkheid krijgen om hun ontwikkelpunten weg te werken.
  • Cluster leerlingen die moeite hebben met eenzelfde ontwikkelpunt en geef ze aparte instructie.

Heeft u het idee dat u de ontwikkelpunten op dit moment nog niet volledig inzet tijdens de les? Dan helpen wij u graag! Om elke leerling in 2019 met een schone lei te kunnen laten starten, verwijderen wij op aanvraag alle ontwikkelpunten die de leerling tot dusver heeft opgebouwd. Wij zijn ons er namelijk bewust van dat het veel tijd kost om ontwikkelpunten van leerlingen te verwijderen. Op deze manier willen wij u graag een handje helpen om in 2019 ontwikkelpunten effectief in te zetten in de les.

Wilt u gebruik maken van dit aanbod? Neem dan contact op met support@bettermarks.nl.