De markt van leermiddelen in het vo – Reactie van bettermarks op bijgaand FD artikel

Het Financieel Dagblad berichtte afgelopen zaterdag (22 september) over de markt van leermiddelen in het vo en benadrukt de marktwerking voor kleinere partijen zoals bettermarks.

In het artikel beschrijft Sandra Olsthoorn de toetredingsdrempels voor pioniers, kleinschalige uitgeverijen als bettermarks die geen voet aan de grond krijgen. Binnen het vo zijn scholen verplicht om leermiddelen in te kopen via een distributeur waarbij scholen slechts beperkt van methode mogen switchen. Deze inkoop verloopt via Europese Aanbestedingen. De distributeurs kopen in bij de drie grootste uitgeverijen (Noordhoff, ThiemeMeulenhoff en Malmberg) die samen een marktaandeel hebben van 80% en in veel gevallen met langdurige contracten werken. Deze marktkenmerken werken belemmerend voor vo-scholen die willen experimenteren met nieuwe innovatieve methoden van kleinere uitgeverijen.

Waar het artikel niet bij stil staat is dat de rol van de sectie docenten bij het kiezen van een methode cruciaal is. Zij bepalen in feite met welke methode gewerkt wordt en maken een inhoudelijke en overwogen beslissing voor methode A of B. De aanbestedingsmarkt en de beperkte vrijheid om te mogen switchen kan ervoor zorgen dat de overstap naar een andere methode wordt uitgesteld en de school uiteindelijk niet start met een nieuwe (innovatieve) methode. Sinds onze uitrol van bettermarks in 2014 is dit voor enkele scholen een struikelblok geweest om te kunnen starten met onze methode.

Wij zijn er bijzonder trots op dat onze methode bettermarks reeds op ruim 90 vo-scholen en door meer dan 22.000 wiskunde en rekenen leerlingen wordt gebruikt. Om nieuwe scholen in de gelegenheid te brengen om onze methode uit te proberen bieden we altijd een gratis pilot aan met de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief het resterende schooljaar te blijven werken met bettermarks.

Het volledige artikel “Het laatste bastion van de oude economie brokkelt af” leest u hier.